••• Objednávky z e-shopu vybavujeme priebežne ••• V utorok 2.4.2024 budú obe predajne ZATVORENÉ •••

Základy ochrany a tvorby životného prostredia

Daniela Ďurčanská, Dušan Jandačka, Martin Decký


 

Rok vydania:2017
Fakulta / útvar:SvF
Typ publikácie:Skriptá
Väzba:brožovaná
Počet strán:187

Materiálové číslo: 401500
ISBN: 978-80-554-1371-6
skladom10+

Cena: 7.15 EUR s 10% DPH

ks

     Nemôžeme žiť bez prírody, ale zároveň nemôžeme žiť tak, aby sme prírodné procesy neovplyvňovali. Dôležité však je, aby sme sa zamýšľali nad tým, ako žijeme a aby sme kontrolovali svoje konanie a prístup ku prírode. Ekologické problémy sú dnes už na úrovni nebezpečných  a často aj nevratných zmien , či už hovoríme o biodiverzite, odlesňovaní, globálnom oteplovaní, oslabení ozónovej vrstvy. Sú to všetko problematické javy, ktoré nútia vedcov hľadať nové prístupy k životu na Zemi.
     Problémy ochrany životného prostredia sa týkajú všetkých, všetci by sme mali byť informovaní, všetci by sme mali byť zainteresovaní, každý by mal mať záujem prispieť.
     Tieto učebné texty, skriptá, sú určené pre študentov technických  odborov. Celá problematika ochrany životného prostredia   je veľmi široká. Preto učebné texty predstavujú stručné  priblíženie a aj značné zostručnenie niektorých komplikovaných problémov v snahe dosiahnúť zrozumiteľný a prehľadný text. Pri podrobnejšom záujme možno využiť citovanú literatúru, kde je problematika podrobne popísaná.
     Úlohou týchto učebných textov je oboznámiť študentov s princípmi ochrany životného prostredia, zorientovať sa v základnej legislatíve a v terminológii. Pevne veríme, že študenti získajú základné  znalosti z oblasti ekológie a náuky o životnom prostredí. Zorientujú sa v ohrození jednotlivých zložiek životného prostredia a oboznámia sa s problematikou zaťaženia životného prostredia dopravou.
     Získajú prehľad o pôsobení kladných  aj záporných ekologických  aspektov dopravy na životné  prostredie. Oboznámia sa s pojmami udržateľný  rozvoj a systém ekologického  riadenia a auditu.
     Posledná kapitola je venovaná problematike bezpečnosti  a ochrany pri práci na stavbe. Cieľom skrípt je, aby študenti pochopili  princípy ochrany životného prostredia, ktorého, je človek súčasťou, ale zároveň sa v ňom správa deštruktívne.
     Na spracovaní publikácie sa podieľali autori nasledujúco:

                .   prof. Dr. Ing. Martin Decký:                     kap. 4.2
                .   doc. Ing. daniela Ďurčanská, CSc.:         kap. 1,3,7,8,9
                .   Ing. Dušan Jandačka, PhD.:                    kap. 2,4.1,5.6

     Na záver autorský kolektív  ďakuje za cenné rady a pripomienky recenzentom publikácie, prof. Ing. Karolovi Kovaříkovi, CSc. zo Stavebnej fakulty ŽU v Žiline a a doc. Ing. Stanislavovi Štofkovi, CSc. z Fakulty  bezpečnostného inžinierstva ŽU v Žiline.

Obsah publikácie

Upozornenie: Pre tento tovar nie je možné zvoliť spôsob dopravy Osobný odber EDIS - blok HB

košík
0.00 EUR