••• Objednávky z e-shopu vybavujeme priebežne ••• Obe predajne sú otvorené •••

CD - Nové náboženské hnutia

Hedviga Tkáčová


 

Rok vydania:2016
Fakulta / útvar:FHV
Typ publikácie:Skriptá

Materiálové číslo: 401411
ISBN: 978-80-554-1237-5
skladom50+

Cena: 3.20 EUR s 20% DPH

ks

Duchovné hľadanie je legitímna vlastnosť každého človeka. Myslí sa tým hľadanie zmyslu: zmyslu života, ľudstva, spoločenstva. Veľké svetové náboženstvo, rovnako ako nové  náboženské hnutia (angl. New religious movements) ponúkajú pri tomto hľadaní svoje odpovede. Zaujímavé je, že ich vplyv a ambície sa v kontexte ostatnej spločnosti nemerajú podľa počtu ich veriacich. O popularite súčasných náboženských  a nenáboženských smerov  rozhodujú kategórie,  akými je popularita posolstva, charizma vodcu, miera slobody  jednotlivca a jeho  vlastného náboženského prežívania či odpovede  na večné otázky, týkajúce sa ľudskej úzkosti zo strachu, utrpenia alebo smrti.

Skriptum tieto atribúty zohľadňuje, skúma a približuje  čitateľovi. Má amíciu ponúknuť základný prehľad  o nových  náboženských hnutiach, sektách a kultoch, o chrakteristických  znakoch ich učenia a  praxe. Z dôvodu ľahkej orientácie v problematike je tento prehľad viac  všeobecný než podrobný, predsa však sú poskytnuté informácie nielen z dejín vybraných  náboženstiev (z historickej religionistiky), ale aj  z religionistiky ako vedecko-systematického odboru.

Predložený text má dve formálne samostatné časti. Prvú časť tvoria prvé tri kapitoly, ktoré sa  sústredia na popis  religionistiky ako samostatnej vedy o náboženstve (1.kapitola), definície nových nábožesnkých hnutí (2.kapitola) a prehľad nových náboženských hnití, t.j. typológia a použitá  klasifikácia (3. kapitola). Druhú časť textu tvoria kapitoly, zamerané na deskriptívnu religionistiku, a teda  stručný popis dejín nových náboženských hnutí, ich súčasného učenia a pôsobenia vo svete aj na Slovensku. Skriptum uzatvára stručný prehľad na novú náboženskú a spoločenskú kultúru, ktorá sa okolo nás vytvára a ktorej sme súčasťou (4.-12.kapitola).

     Uvedomujeme si, že oblasť novej religiozity je oveľa širšia, ako nám dovoľuje obsiahnúť  tento  študijný materiál. Navyše, táto problamatika sa rozširuje, vstupujúc do nových oblastí a prinášajúc novú spoločenské aj ľudské výzvy. O to viac je naším prianím, aby sa študijný  text stal dobrým pomocníkom pri štúdiu novej religiozity a jej hlbšieho pochopenia v kontexte ďalších vedných disciplín.

Obsah publikácie

Upozornenie: Pre tento tovar nie je možné zvoliť spôsob dopravy Osobný odber EDIS - blok HB

košík
0.00 EUR