••• Objednávky z e-shopu vybavujeme priebežne ••• V utorok 2.4.2024 budú obe predajne ZATVORENÉ •••

CD - Kompendium vybraných metód umelej inteligencie 1

Michal Gregor, Aleš Janota, Marián Hruboš


 

Rok vydania:2018
Fakulta / útvar:FEIT
Typ publikácie:Skriptá

Materiálové číslo: 401618
ISBN: 978-80-554-1539-0
skladom20+

Cena: 11.80 EUR s 20% DPH

ks

Táto učebnica vznikla v rámci projektu KEGA 014-4/2018, ktorého názov "Rozšírenie obsahu študijného odboru o aktuálne požiadavky praxe v oblasti metód  umelej  inteligencie a  IT" vcelku zrozumiteľne naznačuje zámer jeho riešiteľov. Publikácia je jedným z výstupov prvého roku riešenia tohto projektu. Predstavuje úvodný pohľad na vybranú skupinu metód  umelej inteligencie a informačných technológií, ktorý riešitelia zámerne poňali ako vysokoúrovňový prehľad a prvotné predstavenie skupiny metód, ktoré budú v neskorších etapách podrobnejšie rozpracované, a to až  do konečnej podoby praktických postupov a návodov určených nielen  pre akademickú aféru ale aj pre spolupracujúce subjekty z praxe.

     Autori učebnice sú pracovníkmi Katedry riadiacich a informačných systémov (ďalej len KRIS) na Fakulte elektrotechniky a informačných technológií (pôvodne Elektrotechnickej fakulty)  Žilinskej univerzity v Žiline. Spušťacím impulzom pre vznik tohto projektu bolo zintenzívnenie spolupráce pracoviska autorov s priemyslom - konkrétne firmou Continental Matador Truck Tires, s.r.o., z ktorej vyplynuli  požiadavky  na viaceré zmeny a rozšírenia obsahu študijných programov ponúkaných v rámci študijného odboru automatizácia.

     Sme svedkami oživenia záujmu o techniky umelej inteligencie v nadväznosti na permanentný  nárast výpočtového výkonu,  množstva údajov okolo nás aj rozvoja teoretického poznania. Technológie umelej inteligencie sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou technologického priemyslu,  čo pomáha riešiť mnohé náročné problémy v oblasti informačných vied.

     Trochu netradičný názov učebnice nebol zvolený náhodne. Slovo "kompendium" ( z latinského compendere: "spolu vážiť"; com-spolu), pendere (zavesiť, odvážiť)) sa veľmi často používa na označenie súhrnu poznatkov vedného odboru, ktorý je podávaný v skrátenej  forme. V tomto prípade  ide o zhrnutie viacerých metód umelej inteligencie, s ktorými pracovníci KRIS prichádzajú dlhodobejšie do styku, aktívne ich využívajú vo svojej výskumnej činnosti a v neposlednom rade sú tieto viac alebo menej obsiahnuté aj v pedagogickom procese. V prenesenom zmysle slova by sme mohli povedať, že výraz kompendium okrem toho, že začína rovnako ako výraz kompas, má ambíciu podobne ako kompas pomáhať čitateľovi zorientovať sa a nájsť správny smer. Preto je obálka učebnice poňatá ako mapa sveta - sveta umelej inteligencie - a jej ústredným symbolom je práve kompas. Vzhľadom na všeobecne známy široký záber odvetvia umelej inteligencie si autori rozhodne nenárokujú pokrytie všetkých oblastí - vybrané hlavné témy kompendia sú vypísané okolo kompasu a symbolicky sú umiestnené  na dvoch  ostrovoch v tvare ľudského mozgu.
 
     Veľa tvorivých podnetov pri čítaní tejto knihy a hľadanie toho srávneho smeru v oblasti umelej inteligencie Vám želajú autori.

Obsah publikácie

Upozornenie: Pre tento tovar nie je možné zvoliť spôsob dopravy Osobný odber EDIS - blok HB

košík
0.00 EUR