••• Objednávky z e-shopu vybavujeme priebežne ••• V utorok 2.4.2024 budú obe predajne ZATVORENÉ •••

CD - Železničná prepravná prevádzka 2

Lenka Černá, Vladimír Klapita


 

Rok vydania:2018
Fakulta / útvar:FPEDaS
Typ publikácie:Skriptá

Materiálové číslo: 401604
ISBN: 978-80-554-1523-9
skladom50+

Cena: 2.50 EUR s 20% DPH

ks

ÚVOD
 

     Neoddeliteľnou súčasťou politiky Európskej Únie (EÚ) je aj dopravná politika orientovaná na zabezpečenie trvalo udržateľnej mobility a rast konkurenčnej schopnosti krajín EÚ. Prostredníctvom doravnej politiky sa realizujú aj také  globálne ciele, ako je zastavenie znečisťovania ovzdušia, bezpečnosť, energetická udržateľnosť a nezamestnanosť. Aktuálna dopravná politika EÚ je uvedená v dokumente "BIELA KNIHA" - konkurencieschopný efektívny dopravný systém. Cieľom toho dokumentu je vytvoriť konkurencieschopný dopravný systém, ktorý zlepší mobilitu a zníži spotrebu pohonných hmôt. Splnenie jednotlivých strategických cieľov definovaných  v Bielej knihe je stanovené do roku 2020 až 2050, a to  v závislosti od ich špecifických požiadaviek. Rozvoj železničnej dopravy a rast  jej podielu na prepravnom trhu je kľúčovým predpokladom splnenia väčšiny strategických cieľov v oblasti znižovania zaťaženia environmentu dopravou, prehĺbenia hospodárskej a sociálnej kohézie, skvalitňovania dopravného spojenia v rámci členských štátov a vytváraním  európskej siete mobility. K ďalšiemu rozvoju  železničnej dopravy by malo prispieť dobudovanie jednotného európskeho železničného priestoru.
     Prijatím a realizovaním legislatívy štvrtého železničného balíka sa uzatvára obdobie štrukturálnych zmien v odvetví železničnej dopravy. Technický pilier štvrtého železničného  balíka pozostáva z troch legislatívnych aktov, ktorými sa novelizoval regulačný rámcec  pre interoperabilitu a bezpečnosť železničnej dopravy a posilnila sa úloha Európskej železničnej agentúry. Legislatíva orientovaná na dopravný trh, ktorá bola prijatá koncom minulého roka,  garantuje nezávislosť manažérov železničnej infraštruktúry a otvorenosť trhu pre služby vnútroštátnej osobnej dopravy. Kvalifikovaným dôvodom obmedzenia konkurencie v osobnej doprave zostáva vyššia záťaž verejných rozpočtov v dôsledku vzniknutej nerovnováhy zmlúv o službách vo verejnom záujme vstupom konkurencie na tento trh.
     Dopravná infraštruktúra a služby poskytované v doprave sú neoddeliteľnou súčasťou každodenného života obyvateľov. Preprava tovaru a osôb podmieňuje dosahovanie ekonomického  rastu, zvyšovanie  konkurencieschopnosti a prosperity spoločnosti.
     Prepravu možno vo všeobecnosti charakterizovať ako cieľavedomý proces zmeny miesta v priestore a čase. Prostredníctvom prepravy sa teda uspokojujú rozsiahle potreby premiestňovania osôb a vecí. Prepravné potreby (pri materiáli) sú obvykle vyvolané rozdielnou lokáciou zdrojov a spotreby a súvisia teda so správnym umiestnením tovaru (materiálu, surovnín, výrobkou) v niektorej zo sfér národného hospodárstva. Pri osobnej doprave ide o uspokojenie prepravných potrieb osôb, obvykle formou pravidelnej prepravy cestujúcich po vopred  určených  trasách, ktorých dopravca prepravuje podľa vyhláseného prepravného poriadku, cestovného poriadku a tarify.
     Prepravná prevádzka je súhrn všetkých činností dopravcu a prepravcu alebo osôb, ktorými  sa zabezpečuje preprava. Prepravná prevádzka zahŕňa v sebe celý rad časovo nadväzujúcich úkonov, ktoré tvoria vlastnú technológiu prepravy.
     Prepravný reťazec od dodávateľa materiálu, cez výrobcu, až po finálneho spotrebiteľa  pozostáva z množstva článkov, ktoré sú navzájom prepojené a práve prostredníctvom prepravy sa realizuje prepojenie medzi týmito článkami.
     Predkladaná študijná literatúra je určená poslucháčom 2. ročníka dennej  a 3. ročníka externej formy bakalárskeho štúdia programu železničná doprava na Fakulte prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Žilinskej univerzity.  Skriptá slúžia ako povinná študijná literatúra pre predmet "Železničná prepravná prevádzka 2" , ktorý nadväzuje na znalosti z predmetov Dopravná a spojová sústava, Právny rámec v doprave a spojoch a najmä na predmet Železničná prepravná prevádzka 1.
     Skriptá poskytujú základné vedomosti o prepravných podmienkach v železničnej osobnej  a nákladnej doprave a technológií prepravy vozňových zásielok a cestujúcich. Predložená  literatúra obsahuje základné informácie týkajúce sa členenia železničnej prepravnej prevádzky, infraštruktúry a subjektov dopravného trhu, zásad prevádzkovania dopravy na dráhach, prepravných podmienok, dopravných služieb, vlečkovej prevádzky a akvizičnej činnosti. Súčasťou literatúry sú aj prípadové štúdie riešiace vybranú problematiku z oblasti železničnej prepravnej prevádzky.

Obsah publikácie

Upozornenie: Pre tento tovar nie je možné zvoliť spôsob dopravy Osobný odber EDIS - blok HB

košík
0.00 EUR