••• Objednávky z e-shopu vybavujeme priebežne ••• V utorok 2.4.2024 budú obe predajne ZATVORENÉ •••

CD - Magnetické tvárnenie

Ján Moravec


 

Rok vydania:2018
Fakulta / útvar:SjF
Typ publikácie:Vedecká monografia

Materiálové číslo: 401601
ISBN: 978-80-554-1498-0
skladom50+

Cena: 4.40 EUR s 20% DPH

ks

     Pokrok vo fyzike (vo všeobecnom ponímaní) priniesol celý rad nových zistení a poznatkov. Medzi význačné patrí (i keď z historického hladiska je to relatívne dlhé časové obdobie) oblasť náuky  o magnetizme. Magnet fascinuje ľudí od dávnych čias. Bez niektorých praktických zistení by sa napr.  bol zabrzdil rozvoj a pokrokv moreplavbe (kompas). Magnźia bola oblasť v antickom Grecku, dnes je to  oblasť Manisa v Turecku. Tu boli objavené zásoby magnetitu už v antike. Starodávni čínski navigátori bolo medzi prvými zaznamenanými užívateľmi magnetických ompasov. V mytológii arabských hrala významnú rolu povesť o magnetovej hore.V pätnástom storočí sa Arabi magnetovej hory bali natoľko, že vo svojich plavidlách  nepoužívali žiadne železné predmety (teda ani klince). Magnety sú priťahované alebo odpudzované inými materiálmi. Materiál, ktorý je silno priťahovaný k magnetu, má vysokú permeabilitu a sú veľmi silno priťahované magnetmi. Voda má takú nízku permeabilitu, že je magnetickým poľom ľahko odpudzovaná. SI-jednostkoi magnetickej indukcie, ktorá je nesprávne  považovaná za "intennzitu" magnetického poľa, je tesla (T). Homogénne magnetické pole, majúce magnetickú indukciu 1 T, pôsobí na každý meter priameho vodiča pretekaného elektrickým prúdom 1 ampér silou 1 newton. Jednotkou SI intenzity magnetického poľa je ampér na meter (A/m). Jednotkou SI magnetického toku  je Weber (WB). Magnetický tok je súčinom magnetickej indukcie a plochy, ktorou pole prechádza; 1 WB = 1 Tm2. Je to veľmi vysoká hodnota  magnetického toku.

    Mohutý nástup technického pokroku v druhej polovici  18. storočia a najmä v nasledujúcom storočí spôsobil mohutnmú explóziu pokiaľ ide o množnosti praktických (opäť!) a využiteľných zistení aplikovateľných do ďalších nových riešení. Spomeňme  aspoň  dynamo, elektromotor). Už v tej dobe sa ukázalo, že životne dôležité z hľadiska vedy je, aby  sa pozorované alebo umelo vyvolané javy v laboratórnych podmienkach dali zovšeobecniť a vo forem poučiek, pravidiel, fyzikálnych zákonov sa stali nosmými piliermi fyziky. nevyhnutné bolo tieto poznatky pomocou matematického aparátu predne opísať a najmä zovšeobecniť. Z laboratórií sa postupne dostali tieto dôležité fakty do oblasti výroby, pretože izolované riešenie len v laboratórnych podmienkach nemá prakticky význam. Našťastie, pokiaľ ide o magnetizmus, tento našiel reálne uplatnenie v rade konštrukčných a technologických riešení.

     V tejto monografii sa zaoberám problematikou magnetického tvárnenia. Táto oblasť je z hľadiska hlavne ekológie značne zaujímavá. Jej prednosťou je to, že takto vykonávaný proces tvárnenia nezaťažuje nijako enormne  životné prostredie. Okrem toho sa ukazuje, že tvárniace nástroje nevyhnutné pri klasivkých tvárniacich operáciách nie sú  potrebné v takom stave ako celokové nástroje. Oblasťou magnetického tvárnenia sa zaoberám dlhší čas.  Z tejto sféry som publikoval značné množstvo príspevkov (pozri literatúru). V rámci grantového projektu boli takisti riešené úlohy spojené s týmto fenoménom. V rámci záverečných a diplomových prác sa takisto riešili určité čiastkové úlohy.  Knihu som zostavil ako sumárny prehľad rozličných riešení a v nej uvedené poznatky sú získané na základe experimentov v laboratórnych podmienkach. Tieto  poznatky a zistenia sú publikované v nasledujúcocm texte. Monografia je poňatá ako pokračovanie monografie z roku 2005, ktorá má názov Magnetizmus v tvárnení. Z tohto dôvodu tam uvedené relevantné diela a lioteratúru vo viacerých prípadoch neuvádzam a odkazujem  na uvedenú  monografiu. V zozname literatúry sú uvedené prednistne práce z nedávneho obdobia a tieto (myslím si) uspokoja záujem cteného čitateľa. Rozsah monografie bol limitovaný aj finančným hľadiskom. predložená kniha z oblasti aplikovania magnetizmu do sféry tvárnenia je malým  kamienkom do obrovskej mozaiky magnetizmu.

Obsah publikácie

Upozornenie: Pre tento tovar nie je možné zvoliť spôsob dopravy Osobný odber EDIS - blok HB

košík
0.00 EUR