••• Objednávky z e-shopu vybavujeme priebežne ••• Obe predajne sú otvorené •••

Statika stavebných konštrukcií 3 - časť 2 Všeobecná deformačná metóda

Veronika Valašková


 

Rok vydania:2018
Fakulta / útvar:SvF
Typ publikácie:Skriptá
Väzba:Brožovaná
Počet strán:121

Materiálové číslo: 401579
ISBN: 978-80-554-1486-7
skladom20+

Cena: 9.10 EUR s 10% DPH

ks

     Mechanika pri riešení svojich úloh môže uplatniť tzv. duálny princíp. To znamená, že každú úlohu môže riešiť dvoma diametrálne odlišnými postupmi, silovou alebo deformačnou metódou.
     Deformačnú metódu poznáme v dvoch viariantoch: zjednodušená a všeobecná deformačná metóda. Zjednodušený variant deformačnej metódy predpokladá, že prúty nemenia svoju dĺžku (dilatácie prútov sú rovné nule). Tento predpoklad značne znižuje počet neznámych vo výpočte, preto zjednodušená deformačná metóda je vhodná aj pre ručné počítanie. Všeobecný variant deformačnej metódy počíta aj s dilatáciami prútov, neznámych je viac, preto všeobecná deformačná metóda (VDM) je skôr vhodná hlavne pre počítačové aplikácie. Ak by sme ju porovnávali s metódou konečných prvkov (MKP) je skôr vhodná hlavne pre počítačové aplikácie. Ak by sme ju porovnávali s metódou konečných prvkov (MKP), tak algoritmus výpočtu MKP je identický s algoritmom výpočtu VDM pokiaľ celý prút budeme považovať za konečný prvok.
     Deformačná metóda sa prednáša v rámci predmetu Statika stavebných konštrukcií 3. Predkladladaná dočasná vysokoškolská učebnica je venovaná práve riešeniu konštrukcií všeobecnou deformačnou metódou. Odvoláva sa na vysokoškolskú učebnicu Statika stavebných konštrukcií 3 vydanú na Stavebnej fakulte Žilinskej univerzity v roku 2017 (2). Je venovaná riešeniu nosníkových, rámových, roštových a priehradových konštrukcií.Každý typ konštrukcie je riešený od účinkov silového zaťaženia nerovnomernou a rovnomernou zmenou teploty a zaťaženia nepružným posunutím podpier.Autorka predpokladá , že predkladaná dočasná vysokoškolská učebnica sa stane dobrou pomôckou nielen pre študentov inžinierskeho štúdia na Stavebnej fakulte Žilinskej univerzity v Žiline ale aj pre odborníkov z praxe.
O deformačnej metóde existuje aj iná dostupná literatúra (3,4,5,6).

Obsah publikácie

Upozornenie: Pre tento tovar nie je možné zvoliť spôsob dopravy Osobný odber EDIS - blok HB

košík
0.00 EUR