••• Objednávky z e-shopu vybavujeme priebežne ••• V utorok 2.4.2024 budú obe predajne ZATVORENÉ •••

Základy štatistiky pre inžinierov

Ida Stankovianska


 

Rok vydania:2018
Fakulta / útvar:FRI
Typ publikácie:Skriptá
Väzba:brožovaná
Počet strán:200

Materiálové číslo: 401527
ISBN: 978-80-554-1420-1
skladom50+

Cena: 6.90 EUR s 10% DPH

ks

     Predkladané akriptá sú určené  predovšetkým  študentom Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline, ale môžu poslúžiť  aj všetkým, ktorí chcú zvládnuť základné štatistické metódy. Skriptá pokrývajú  osnovy  predmetu pravdepodobnosť a štatistika, ktorý nadväzuje na predmet diskrétna pravdepodobnosť vyučovaný v prvom ročníku študijného programu informatika. U študentov iných  študijných  programov sa predpokladajú  aspoň základné vedomosti z teórie  pravdepodobnosti.
     Text je členený do pitich kapitol, ktoré svojim obsahom  a usporiadaním  zodpovedajú aktuálnym  prednáškam z tohto predmetu. Prvá kapitola je najobsiahlejšia a venovaná je teórii pravdepodobnosti. Dôraz  je kladený  (v duchu osnov predmetu) na spojitú náhodnú premennú, jej charaketristiky a rozdelenia pravdepodobnosti. Pre ucelený pohľad súbežne uvádzame definície zásadných pojmov tak pre spojitú  ako aj pre diskrétnu  náhodnú premennú. Nasledujúce kapitoly sú venované  základom štatistiky.
     Teoretický výklad v kapitolách je doplnený riešenými príkladmi. V každom riešenom príklade je aj stručne zhrnutá teória, potrebná k riešeniu  príkladu. V kapitolách venovaných  štatistickým  metódam spracovania údajov,  ukážeme ako sa riešia príklady "dosadením do vzorca", ale aj s využitím  možností, ktoré ponúka Excel. Tabuľkový editor Excel sme zvolili na výučbu štatistiky preto, lebo je dostupný každému užívateľovi   M i k r o s o f t    O f f i c c e  a od študenta, resp.  čitateľa skrípt, sa vyžadujú iba základné zručnosti  pri práci s ním.
     Každá kapitola končí príkladmi, ktoré sú určené čitateľovi  na vlastné precvičovanie. Koniec kapitoly obsahuje výsledky neriešených príkladov. Na podporu samostatnej  práce študentov pri štúdiu štatistiky na webovej  stránke https://frcatel.fri.uniza.sk/ PaS sú v elektronickej podobe umiestnené   zadania úloh a súbory dát potrebných na ich  vyriešenie, ako aj podrobné riešenia.
   

Obsah publikácie

Upozornenie: Pre tento tovar nie je možné zvoliť spôsob dopravy Osobný odber EDIS - blok HB

košík
0.00 EUR