••• Objednávky z e-shopu vybavujeme priebežne ••• V utorok 2.4.2024 budú obe predajne ZATVORENÉ •••

Riadenie motorov použitím systému B&R

Jozef Hrbček, Vojtech Šimák, Marián Hruboš


 

Rok vydania:2017
Fakulta / útvar:FEIT
Typ publikácie:Skriptá

ISBN: 978-80-554-1327-3
vypredané

Cena: 9.90 EUR s 10% DPH

     Náplňou tejto publikácie je boznámenie s so štruktúrou  riadením vybraných druhov motorov pre priemyselnú automatizáciou. Táto publikácia sa viaže na použitý hardvér mechanického modelu riadenia motorov, krížového stola a systému loptičky  na kotúčoch, ktoré sú umiestnené v laboratóriách  Katedry  riadiacich a informačných systémov.
     V mechanickom modeli riadenia motorov sú osadené kdva krokové motory a jeden synchrónny servomotor. To postačuje pre znázornenia rôznych profilov riadenia motorov a taktiež pre  pre názornú demonštráciu asynchrónneho, resp. synchrónneho  chodu dvoch osí motorov. Druhým zariadením  je krížový stôl, ktorý sa skladá z dvoch lineárnych motorov riadených  meničmi  Acopos, kde okrem bežných funkcií základných  pohybov môžeme implementovať funkciu CNC stroja. Posledným zariadením je systém riadenia polohy loptičky, kde je použitý trojfázový  asynchrónny motor  a frekvenčný menič. V jednotlivých systémoch sú tiež podrobne opísané  použité snímače. Študenti budú mať takto možnosť bližšie sa zoznámiť s riadením a polohoaním osí  motorov pomocou PLC a meničov, naviac majú možnosť dobre sa naučiť pracovať v novom , inovovanom softvérovom prostredí Automation Studio, programovať riadiace aplikácie  pomocou PLC s využitím meničov pre rôzne druhy motorov, implementovať riadiace algoritmy a tvoriť vizualizácie pre operátorské rozhraniena zariadeniach typu PowerPanel.
     Ďalším cieľom tejto publikácie je podpora nového predmetu "Akčné členy pre automatizáciu", ktorý bol zavedený do študijného programu automatizácia. Hlavným zameraním tohto predmetu  bude naučiť študentov teóriu pohonov najčastejšie používaných strojov v automatizácii. Ďalej  podľa možnosti v čo najväčšej miere ich konfrontovať s problémami a riešeniami pohonných  mechanizmov, pred ktoré budú  postavené v automatizačnej prxi. Tento nový predmet nahrádza existujúce predmety venované len  elektrickým strojom a dopĺňa ich  o pneumatické a hydraulické systémy. Po úspešnom absolvovaní predmetu "Akčné členy pre automatizáciu" by študenti mali byť schopní identifikovaťa rozlišovať medzi rôznymi typmi záťažových  charakteristík motorov a vedieť správne nakonfigurovať riadiaci systém  s takýmti pohonom.  Pre tento predmet  je táto publikácia veľmi cenným štartom a základom ďalších  rozširujúcich publikácií.
     V neposlednom rade je úlohou  tejto publikácie  podrobne vysvetliť a odôvodniť  jednotlivé kroky  a konfiguráciu  pri tvorbe projektu,  podať osobné skúsenosti a rady, opísať  možné problémy ktoré sa počas  tvorby  projektu môžu vyskytnúť. Nakoľko sa jedná o programovanie reálnej mechaniky, ktorá má určité ohraničenia, je  veľmi dôležité dbať na opatrnosť a myslieť na možné deštrukčné následky. Treba si preto dobre uvedomiť aké má  riadený systém hranice, z čoho plynú rôzne softvérové a hardvérové ohraničenia.

 

Obsah publikácie

Upozornenie: Pre tento tovar nie je možné zvoliť spôsob dopravy Osobný odber EDIS - blok HB

košík
0.00 EUR