••• Objednávky z e-shopu vybavujeme priebežne ••• Obe predajne sú otvorené •••

CD - Ako preverovať slovenského cestného dopravcu

František Komora


 

Rok vydania:2013
Fakulta / útvar:EDIS
Typ publikácie:Skriptá

Materiálové číslo: 300030
ISBN: 978-80-554-0775-3
skladom3+

Cena: 3.50 EUR s 20% DPH

ks

     V poslednom čase najmä v strednej a východnej Európe aktívne pôsobia organizované  skupiny páchateľov  podvodov  v cestnej nákladnej doprave, ktorí využívajú  slobodu podnikania a otvorenosť a zároveň neprehľadnosť trhu dopravných služieb v EÚ. Touto informačnou brožúrou by sme radi prispeli k lepšej možnosti obrany občanov EÚ proti páchateľom známym ako "fantómoví dopravcovia, podvodní dopravcovia",  alebo ktorých činnosť sa nazýva ako  "fictirious pick up, deceptive pick up". Títo páchatelia pod rozličnými identitami dopravných spoločností, zasielateľov a logistických spoločností vyzdvihnú tovar určený na prepravu a tento nedoručia, ale ho odcudzia.

     Pri svojej činnosti využívajú rastúci tlak na ceny v cestnej nákladnej doprave a tiež  pôsobenie dopravných  databánk na Internete. Internetové dopravné databanky  umožňujú prepravcom nakladať zásielky  na vozidlá im neznámych dopravcov, ktorí však vďaka polohe svojich vozidiel blízko miesta nakládky, alebo iných vôvodov, ponúkajú lepšie ceny za prepravu, ako dopravcovia, ktorí sú prepravcom známi a ktorých spomínaní prepravcovia štandardne využívajú.

     Veľmi efektívne  páchatelia tejto trestnej činnosti využívajú čas a časovú tieseň, v ktorej už skoro každý dispečer cestnej nákladnej dopravy bol, keď nebol schopný nájsť vhodné vozidlo na prepravu tovaru k príjemcovi a tovar mal byť dodaný alebo vyzdvihnutý  v určitý čas.

     Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že nakladať tovar by sa mal len dopravcom, ktorých má odosielateľ dokonale preverených. V praxi sa však každodenne stretávame  so situáciou, kedy  musí odosielateľ hľadať vozidlo a dopravca náklad. Vzhľadom na skutočnosť, že u kamiónovej dopravy je vysoká vyťaženosť kamiónov  podmienkou efektívosti, musia napríklad aj slovenskí dopravcovia nájsť pre svoje vozidlá prácu  na spiatočnú cestu zo Španielska a to znamená, že niekto v Španielsku im musí veriť, že tovar neukradnú a musí ich samozrejme predtým preveriť. Slovenský dopravca zasa musí uveriť, že španielsky odosielateľ mu za prácu zaplatí. V tomto preverovaní hrajú dôležitú úlohu zasielateľské siete. Napriek tomu sa pravidelne vyskytujú situácie, keď je tovar možné naložiť len dopravcom, s ktorými odosielateľ zatiaľ nepracoval.
    
     Preverovaniu identity cestných dopravcov, vodičov a vozidiel cestnej nákladnej dopravy sa teda nie je možné vyhnúť bez toho, aby sa nezhoršili ekonomické, ekologické parametre dopravy a kvalita služby zákazníkom - prepravcom.
    

Obsah publikácie

Upozornenie: Pre tento tovar nie je možné zvoliť spôsob dopravy Osobný odber EDIS - blok HB

košík
0.00 EUR